Trivsam tur att trampa tillsammans 

Lilla Turen till Kolsva är 28 lättrampade kilometer som bjuder både på vacker natur och spännande historiska stopp. Häng med! 

I Köping finns många fina möjligheter till cykelutflykter. En av dem är Lilla Turen till Kolsva, 28 lättrampade kilometer som passar fint att cykla tillsammans med en vän eller med hela familjen. Turen bjuder både på vacker natur och spännande historiska stopp.

Start vid Ströbohög

Vi börjar vår cykeltur i Köping strax utanför stan, vid fornlämningen Ströbohög. Ströbohög tros vara en kungagrav och i närheten har man funnit ett spänne av brons, eldstål och glaspärlor från yngre järnåldern. En bra uppvärmning inför cykelturen är kanske en topp-tur till fots!? Du får garanterat upp värmen och belönas med en underbar utsikt över det omgivande landskapet.

När vi tittat oss mätta på utsikten är det dags att trampa iväg, och vi gör det på den gamla järnvägsbanvallen, KUJ-banan, upp mot Kolsva. Den är inte bara är rak, utan även lättcyklad. Järnvägen mellan Köping och Uttersberg byggdes för att underlätta transporterna från järnbruken i Hedströmsdalen till Köpings hamn. Den invigdes 1866 och drygt 100 år senare rullade här det sista godståget.

Vackra Malma Kyrka

Efter ett tag passerar KUJ-banan Malma Kyrka, en vacker gråstenskyrka från 1300-talets början. Här finns både en dopfunt av gotländsk sandsten och vackra takmålningar att beskåda. Dessutom bord och bänkar lämpade för en paus och kanske påfyllning av vattenflaskan.

När du kommit närmare Kolsva kommer du till rastplatsen Tyskbron. På informationstavlan här kan du läsa både om tidigare stickspår och om det gamla dragloket Lotta.

Vår cykeltur fortsätter längs Guttstavägen, förbi bryggeriet, och snart är vi framme i Kolsva, där du kan stanna för att fika, äta eller kanske fylla på picknickkorgen.

Kolsva är ett genuint brukssamhälle och vid bruksområdet och Herrgårdsallén är den gamla miljön bevarad och levande. Kohlswa Jernverk grundades 1641 och Kohlswa Herrgård uppfördes under 1600-talets sista år. Här har både kungar och patroner vistats vid jakter och överläggningar.

Kurvig landsväg

Efter ett skönt stopp är det dags att styra kosan åter mot Köping. Det gör vi längs den gamla Brovägen, som med sina smala kringelikrokiga kurvor är riktigt rolig att cykla. Vägen följer Hedstömmen och du passerar små byar som Lersta och Hörnberga. I kohagarna vid Bollströ finns inte bara kreatur utan även fornminnen. Vid Bro Kyrka övergår asfalten till knastrig grusväg och sedan är du tillbaka i Köping.

Lokala delikatesser i picknickkorgen

För den som vill handla delikatesser att ta med i cykelkorgen så är Hatz Deli ett bra tips. Där finns många lokala specialiteter som garanterat smakar gott i det fria! 

Köpings Turistinformation