Vandringsleder

Att vandra är ett av de allra enklaste sätten att komma nära naturen. Vissa vandrar för motionens skull eller den friska luften medan andra gör det för att hämta inspiration eller minska stress.

Stolpe med Romboledsmärket

Vandringsleder nära Köping

Upptäck naturen runt Köping till fots. Du kan förstås vandra helt efter eget huvud eller så kan du följa någon av de vandringsleder som passerar kommunen..

Romboleden

Följ i pilgrimernas fotspår och vandra Romboleden, en av Europas längsta pilgrimsleder. Under medeltiden vandrade man här för att komma till den helige Olavs grav i Nidarosdomen i norska Trondheim. Leden går från Västmanland genom Dalarna och Härjedalen över fjällvärlden och in i Norge. Riktigt så långt behöver den moderne pilgrimsvandraren inte gå utan att hålla sig i Köpingstrakten räcket fint. Leden börjar vid Munktorps kyrka.

Hos Köpings museum eller Kyrkorna utefter leden finns broschyr att hämta. Du kan även beställa hem broshyren inför din vandring. Gemensamma vandringar arrangeras under sommrarna.

Vandringsled mellan Köping och Arboga

Mellan Köping och Arboga sträcker sig en vandringsled som är 20 kilometer lång. Leden är en anslutningsled som kopplar ihop Romboleden med en södergående led som slutar i Santiago de Compostela, Spanien.

Leden går på asfalterade vägar, grusvägar och stigar i skogen.
Den här leden är ännu inte markerad men karta finns på länken nedan.

Bruksleden

Vandra genom Västmanland i ett omväxlande natur- och kulturlandskap. Bruksleden tar dig från Mälarens börjande slätter i söder ändå upp till Bergslagens djupa skogar i norr. På vägen passerar du vacker natur men även små brukssamhällen med spännande historia och många sevärdheter. Leden har 27 etapper och du väljer själv om du vill vandra en eller flera av dem.

Pilgrimslederna och fler vandringsförslag finns på Naturkartan

Vill du vandra ännu mer? Runt Köpingstrakten finns flera närliggande vandringsleder. Du hittar information om dem på Naturkartan.

Köpings Turistinformation