Fågelskådning 

Fåglar har i alla tider fascinerat oss människor. De bjuder på sprakande färgprakt, imponerande flygfärdighet och vacker skönsång.
I Köping finns riktigt fina möjligheter att upptäcka både välkända och mer sällsynta fåglar.

Mälaren

Från den lilla kungsfiskaren till den mäktiga pilgrimsfalken

I Köping kan du se många sorters fåglar. De vanligaste arterna är bofink och lövsångare men det går också att se betydligt ovanligare fåglar, till och med mitt i stan där den vackra lilla kungsfiskaren är en av dem. Om du tar en promenad längs Köpingsån förbi småbåtshamnen och ut mot Norsasilon har du goda chanser att få se den. Passa på att stanna till när du kommer till silon för där brukar det finnas pilgrimsfalkar som är riktiga mästarflygare med en otrolig accelerationsförmåga.

Fina platser för fågelskådning

Norsa hagar

Bortanför hamnanläggning och industrier i Köping ligger Norsa hagar som lockar med fåglar, blommor och betande kreatur. Skyltar vägleder besökare och en lättframkomlig stig leder till ett väderskydd på den anlagda kullen. Här har man en bra utsikt över våtmarken.

Ur en fågelskådares perspektiv är Norsa hagar en riktig oas. Platsen ligger långt in i Mälaren och här finns både en liten våtmark och skog. Därför kan man spana efter såväl sjöfåglar som våtmarksfåglar och skogsfåglar. Dessutom följer flyttfåglar ofta Mälaren och syns då i Norsa hagar.

I maj varje år ordnar fågelskådare i Sverige, Finland och Norge Fågeltornskampen. I åtta timmar räknar man arter från ett fågeltorn och Norsa Hagar hamnar alltid bra till i tävlingen.

Karlbergsskogen

Karlbergsskogen i Köping är ett populärt rekreationsområde med både strövstigar och sittplatser. Den vackra Ruddammen ligger mitt i skogen och friluftsmuseet Gammelgården är en oas alldeles i utkanten av Karlbergsskogen.

Trots att Karlbergsskogen ligger nästan mitt i stan finns här mycket fåglar. Förutom många av de vanliga arterna har du också chans att upptäcka mer sällsynta som mindre flugsnappare, mindre hackspett och stjärtmes. Förra sommaren sågs den sällsynta brandkronade kungsfågeln som vanligtvis håller till betydligt längre söderut, i just Karlbergsskogen.

Tips till nybörjaren

För att skåda fåglar för första gången krävs inte mycket förkunskaper, men för att bli en riktigt skicklig fågelskådare krävs både lång tid och mycket träning. Artrikedomen är stor och det är många kännetecken att lära sig. Dessutom gäller det att vara snabb, för fåglar sitter som bekant inte still och inväntar eventuella fågelskådare.

Tre nybörjartips

1. Kikare är ett måste!

2. En fågelbok är också bra att ha. Eller enappi mobilen, där du både kan se fåglarna och lyssna på läten.

3. Börja gärna vid en fågelmatning. Där finns det gott om fåglar, du kommer nära dem och har tid att titta och lära.

Köpings Turistinformation