Billingen

Billingen är en naturskön del av Strömsholms naturreservat - ett smultronställe med gamla ekar, drillande fåglar och en trevlig naturstig.

Historisk mark

Mälardalen är en flertusenårig kulturbygd med vida slätter, charmiga enbackar, ståtliga ekhagar, orkidéblommande fuktängar, lövsskogsbekransade sjöar och vattendrag. Här finns både ljusa lövskogar och djupa barrskogar.

Förr i tiden när människor och handelsvaror till stor del transporterades via sjövägen, var läget strategiskt. Här passerade sjöfart mellan Arboga och Stockholm såväl som trafik som skulle vidare in i Bergslagsområdet.

Naturstig

I Billingen finns en 4,8 kilometer lång naturstig som slingrar sig fram genom ljusa lövskogar och öppna betesmarker. Längs stigen finns 13 informationsskyltar där du kan läsa om Billingens historia och natur. De första 300 metrarna av stigen är gjord för att du ska kunna ta dig fram med rullstol till en trevlig utkiksplattform. Det finns även fler stigar och spångar på Billingen.

Pampiga ekhagar

Få naturmiljöer är så mäktiga som gamla ekhagar. Bland de knotiga gamla träden kan det kännas som om att tiden stått stilla. På Billingen finns gott om träd som är flera hundra år gamla. Kanske grodde några av dessa redan på 1600-talet när Karl XII som barn red omkring på Strömsholms slotts ägor?

Rikt fågelliv

Du har goda chanser att se olika sorters fåglar i Billingen och längs naturstigen finns ett fågeltorn. Vid Stora Sumpen, som är den fuktäng som avgränsar Sandholmarna från resten av Billingen kan man bli bjuden på ett fågelrikt skådespel såväl dag som natt. Här kan du bland annat se tofsvipor, gulärlor och enkelbeckasin. I skogsbrynet häckar också många fågelarter såsom bofink, gärdsmyg och lövsångare.

Köpings turistinformation