Köpings museum

Spännande spår från forntiden, en världsberömd apotekare och industristaden som växer fram. På Köpings museum kan du se flera intressanta utställningar.

Köpings museum grundades redan 1887 av repslagaren Per Alfred Dandernell, och numera huserar museet in i Köpings gamla 1700-talsbryggeri. Välkommen hit för att titta på unika samlingar eller handla i den trevliga museibutiken.

Permanenta utställningar

Aldrig mer som förr

Uråldriga traditioner försvinner och en ny stad byggs upp: Här visas Köpings historia från 1850 fram till våra dagar.

Scheeles minne

Carl WIlhelm Scheele, en av världens mest framstående apotekare och kemister genom tiderna, verkade i Köping mellan 1775 och 1786.

Vår tidiga historia

Köpingstrakten har varit befolkat sedan inlandsisen försvann. Se hur forntidens folk levde på sten-, brons och järnåldern, fram till och med vikingatiden. Här finns föremål som människor använt för mer än 5000 år sedan.

Medeltiden

Den lilla handelsplatsen blir en riktig stad. Med strategisk placering längst inne i Mälaren och vid en vägkorsning blir Köping en vikig handelsstad.

Skråväsendet, Sjölin och 1700-talet

Innan industrialismen var hantverkare indelade i olika skrån, och en av Sveriges mest berömda schatullmakare, Jakob Sjölin, var verksam i Köping. Här kan du se en del av hans verk, vars utsökta kvalité gjorde honom känd långt bortom Sveriges gränser.

Förutom de fem permanenta utställningarna visas också tillfälliga utställningar på Köpings museum. Läs mer på museets hemsida.

Här kan du läsa mer om Köpings museum

Köpings museum - Facebook

Köpings stads museer och utställningshall

KULTUR & FRITID

Besöksadress:
Östra Långgatan 37
731 30 Köping

 

Öppettider 2022
Tisdag-söndag
13.00-16.00


På Köpings stads museer och utställningshall följer vi riktlinjerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten och gör vårt yttersta för att hindra smittspridningen och kunna erbjuda en trygg miljö för besökare och personal.