Karlbergsskogen

Ett stenkast från Köpings centrum bjuder smultronstället Karlbergsskogen på skog som gjord för promenader. Här finns ett rikt fågelliv och en del fornminnen.

Stadsskogens historia

Vid mitten på 1800-talet ansågs Köping vara en ful stad, "utkastad på slätten och utan någon omgivande skog". Därför fick jägmästaren Josef Arpi uppdraget av staden att plantera en stadsskog.

Planteringen, som kom att omfatta 190 tunnland, pågick under fem-sex år. Mängder av ekollon och lärkfrö samt plantor av gran, tall, lönn, ask, alm och gran planterades. Idag växer omkring 20 st olika trädarter i skogen och större delen av träden är från Josef Arpis tid. Josef Arpi experimenterade även med bokplantor och de bokar som han lät plantera har visat sig trivas över förväntan.

Strövstigar och motionsspår

Än idag är Karlbergsskogen ett mycket populärt rekreationsområde både för Köpings invånare och dess besökare. Många tar sin promenad eller motionsrunda i skogen. Skolor gör utflykter hit och skogen ger lugn och ro för flanören.

Genom hela Karlbergsskogen går många strövstigar och här finns ett 1,8 kilometer långt elljusspår. Det finns bänkar och sittplatser med bord på flera platser. Missa inte Ruddammen som ligger mitt i skogen, det är en av Karlbergsskogens vackraste platser.

Gammelgården

Som en oas i utkanten av Karlbergsskogen ligger friluftsmuseet Gammelgården. Här kan du se hur folk levde och bodde i mitten av 1800-talet. På somrarna arrangeras teater- och musikevenemang på Gammelgården och då kan du även avnjuta de underbart goda våfflor som caféet serverar.

Rikt fågelliv

Tack vare miljön med träd i olika åldrar och buskar i flera nivåer så är Karlbergsskogen rik på sångfåglar. Bofink och lövsångare är vanligast men också ärt-, grön- och trädgårdssångare hörs sjunga här under vår och försommar. Dessutom finns ett antal mindre vanliga arter som härmsångare, steglits, stenknäck och rosenfink. Ibland hörs kattugglans hoande i skogen.

Andra fåglar som då och då observeras i Karlbergsskogen är gulsparv, rödhake, kungsfågel, näktergal, svartvit flugsnappare, nötskrika, gröngöling, korp och tornseglare,som framförallt finns kring det gamla vattentornet i norr.

Köpings Turistinformation