Kulturhistoriska byggnader 

I Köping finns flera kulturhistoriskt intressanta byggnader. En del av dem är ritade av Theodor Dahl. Som Köpings stadsarkitekt satte han sin prägel på den nya stadskärnan som byggdes upp efter den stora stadsbranden 1889.

I vår karta finns arkitekturguiden, med information om många gamla byggnader i Köping.

Rådhuset

På Stora torget 1 ligger Köpings Rådhus, som uppfördes 1875-77 i nyklassicistisk stil av arkitekt Johan Adolf Haverman. Byggnaden innehöll ursprungligen även polisstation och restaurang. 1925-26 genomfördes en stor yttre och inre ombyggnad efter arkitekten Erik Hahrs ritningar. Då fick Rådhuset sitt nuvarande utseende med ombyggt entréparti och tillbyggnad av den östra flygeln samt fånggården.

Sedan 1970 rymmer Rådhuset byggnaden enbart kommunala förvaltningar. I tävlingen ’’Tyck om hus’’ 2001 utsågs Köpings Rådhus till Västmanlands mest omtyckta äldre hus.

 


Apotekshuset

Apotekshuset på Stora torget 2 var Theodor Dahls första byggnad i Köping, uppförd 1889 i franska nyrenässansstil (putsarkitektur). Apotektshuset ritades före stadsbranden 1889, och då revs även Scheeles gamla apotek som stod där tidigare. Den avrivna tomten bidrog till att elden hejdades vid Stora torget.

Numera innehåller Apotekshuset bostäder och en samlingssal. I trapphuset och Scheelesalen är vackra målningar bevarade. Bågfälten över andra våningens fönster på gatufasaden har medaljonger som föreställer Carl Wilhelm Scheele och Jöns Jacob Berzelius. Över porten sitter guldlejonet från apotekstiden. Gårdsbyggnaden mot Stora torget är ursprunglig, men uthusdelen på gården har rivits och ersatts med ett modernt bostadshus.

Tingshuset

Åkerbo härads tingshus på Esplanaden 8 uppfördes 1891-93 i palladianskt nyklassicisitisk stil (putsarkitektur) och har en för sin tid ovanlig välkomponerad och påkostad fasadutformning. Arkitekt var Theodor Dahl. Tingssalens inredning ändrades 1964, och 1971 byggdes Tingshuset till med en lång kontorsdel och arkiv. 2019 lämnade Tingsrätten byggnaden, som är klassad som byggnadsminne.

KMV

På Glasgatan 20 hittar du KMV-byggnaden, före detta Köpings Mekaniska Verkstad. Köpings Mekaniska Verkstad grundandes 1856, och anläggningen består av flera industribyggnader från senare delen av 1800-talet och första delen av 1900-talet.

Smedjan, som uppfördes som gjuteri 1856, är en gul slätputsad envåningsbyggnad i tegel och troligen även gjuthusteknik. Gamla verkstaden uppfördes 1856 i två våningar och har en gul slätputsad, sparsamt utsmyckad fasad. Här finns en i ursprungligt skick bevarad verkstadshall, vars tak bärs upp av gjutjärnskolonner i kornisk stil.

Kontorsbyggnaden som ritades av Ivar Hallström stod färdig 1888. Här är sammanträdesrummets ursprungliga inredning bevarad. Gamla magasinet ritades av Theodor Dahl och uppfördes 1890-91. Stora maskinverkstaden mot ån uppfördes i tre etapper 1897-1916 i medeltidsinspirerad tegelarkitektur. Byggnaden utgörs av en 150 meter lång basilikaliknande hall längs med ån. Arkitekt var Magnus Dahlander.

Prostgården

Prostgården ligger på Östra Långgatan 21 och har funnits här sedan början av 1500-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden som uppfördes 1794 har reparerats och byggts om vid många tillfällen under årens lopp. Idag återstår fem av sjutton byggnader: bostaden, tiondeboden, drängstugan, stallet och brygghuset. Uthusen är byggda 1803-1840, men med vissa äldre delar. Tiondeboden är uppförd på en medeltida källare.

Från början av 1600-talet fram till 2007 var Prostgården bostad för stadens kyrkoherde. Prostgården är byggnadsminne.

Köpings Turistinformation